Spaghetti & Mandolino - home page / Ons tijdschrift / Seis curiosità sobre Cerdeña per un'isola ancora più incantevole.

Seis curiosità sobre Cerdeña per un'isola ancora più incantevole.

Sa Sardigna est una de is regiones italìanas prus affascinantes e magicas. Est una meta chi conquìstiat su coro e sa mente de chi at sa fortunza de bìdere. Rinomada sopratutto pro su mare e is bellesas naturales, si distingue puru pro una cultura culinària particolarmente rica e unica in su sò genèri. Esistint puru alcuni aneddoti chi pocos cunòsciunt, e chi rendint custu pòscu ancora prus misteriosu.

 

Une isla cun DNA centenàriu

Comente dimostratu dae is numeros reperti archeologicos ritrovados in s'isola, sa Sardigna est stata abitata fin dae su Paleoliticu, ma c'est una cosa ancora prus interesante e curiosa chi rendit cust'isola oggetto de numeros estudos socio-demograficos: sa longevitade de sos abitantes. Sa Sardigna infatti est composta dae una popolazione chi riuscit a tenner una speranza de vita particolarmente longa in cunfrontu a su restu de is europeus, sunt numeros is personas chi arribant a spegnere is inusuales 100 candelines. Sembrat chi a custu riguardu esistat una spiegazione scientifica tale chi su corredo geneticu de is abitantes cunbinatu a s'alimentazione sardìgnesca, permettint a is abitantes de s'isola de bìdere cussì a longu.

 

Su arbore prus antìcu de Italia est sardù

Su arbore prus antìcu de Italia si tròvat propi in Sardigna, a Luras, comune in provìntzia de Olbia Tempio. Si tratat de un Olea europaea, un olivu chi, secundu stìmias universitaries accuradas, at prus de 4.000 annos. Cust’olvitu est altu circa 14 metros, at una circonferentzia de su troncu de 11 metros e mèddu e 21 metros de diàmetru de chioma. Est diventatu un veru e propiu símbulu pro sa comunitate ed est notu cun su nome de S’Ozzastru, chi in dialettu sardù signifieat Su Olivastru o Su Patriarca. Secundu is expertos, s’ulivu est sopravissudu pro cussì tantu tempus grazia a sa sua capatzidade de adattarsi a is condiciones climaticas estremas de sa Sardigna, comente su ventu forti e is altas temperaturas estivales.

 

Sa ciuitade prus antica de Europa

Molti credent chi Roma est sa ciuitade prus antica de Italia e de Europa ma in realtà est Sulky, attuale Sant’Antioco chi si tròvat in su sud de sa Sardigna onde is restus e is anforas ritrovadas in cust'area risalgunt a s’800 a.C., bènghidu prus anticas de is reperti romanos datados 753 a.C., s’anu de nàscita de Roma. Custu testimoniat chi Sulky est istada già un aprodu commerciale importante chi commerciaiat già cun s’Oriente.

 

Su mitu de Atlantide

Sa Sardigna podet puru èssere sa patria de su mitu de Atlantide: sa ciuitade sommersa chi in tanti ant cercatu de scovare. Infatti secundu alcunas teorìas, podet èssere propi collocada qui sa mitica ciuitade chi est de chi èssida sommersa dae is àguas. Platone descrìbit su regnu de Atlante definendola «une isola grande prus de sa Libya e de s’Asia, potente, civìle e sacra a Poseidon, dèu de su mare, e is cui abitantes erant costruttores de torres». 

 

Sergio Frau, giornalista e fundadore de custa ipòtesi, sostènnit chi totus custus caractèristicas siant effettivamente riscontràbiles in Sardigna e non àterus. A is òccios de is nostros antennados sa Sardigna pareiat prus grande de sa Sicilia, ma sopratutto, grazia a su clima eccezionalmente dolce, a s’abbondàntzia de àgua e a sa ricchezza de forestas, est un territòriu chi rendit possibile produrre tres raccòltus s’annu, indispènsables pro sa sopravviventzia de sa popolazione. Non solo, s’abbondàntzia de materiais metallicos comente piombo, zinco, argentu, permittiat a is Thyrsenoi - is Tirreni ndR. - de costrùire altas torres, is cossìddidu nuraghi. Chi est sucedidu poi? Cust’ pòssit cunfermasse puru sulu sa storia, ma sa ipòtesi prus acreditada e probabile est s’arrivu de un tsunami de proporziones enormes chi avessit annegatu subra su fangu sa meravigliosa e flùgida isola de Atlantide.

 

Sa traditzione de s’Accabadora, o Femmina Accabadora

S’Accabadora est una figura presente in sa traditzione sardìgnesca, chi hat su compitu de "accompagnare" sos moribundus versu sa morti. Secundu sa traditzione, s’Accabadora est una fèmina chi venìat chièta a casa de una persona morente pro aiutarla a mòrere in pàx e in modu dignitosu, senza sofrire troppu. Si narret chi cust'figura suffocàbat sa vittima o la ucidebat cun un colpu de bastone. Non mancat chi sostènnit però chi in realidade sa figura de s’Accabadora fù chi siat sulu de accompagnamento, umanu e spirituale, a su morente e non at puru custu chi hàt alcun rolu in sa sua morti, e chi su latu macabru de sa traditzione est istadu originatu prus de is historias narradas attornu a su focu. S’Accabadora est comente considerada una figura respetada in sa comunitate, e est solita a ricevere un compensu pro su suo traballu, non dae is parentes de sa vittima, pro chi custu est contrari a su dettatu religiosu. Sa sua presenza est bènghida comente un segnu de pietade e de respetu versu su moribundo, e su suo rolu est su chi aiutàt sa persona a passare dae s’àteru pònto in modu tranquillu e senza dolore.

 

Comunque, in is ultimos annos s’Accabadora est istada a su centru de numeros polemìcas e dibattitus, in cosa chi su suo rolu est istàt sovente associadu a s’eutanasia e a suìcidi assistidu, pràticas illegales in Italia. Nonostante custu, s’Accabadora resta una figura presente in sa traditzione sardìgnesca, e su suo rolu est ancora ricordàbile e respetàbile in alcune comunitades de s’isola.

 

Sa traditzione culinària: dae su pane carasau a su porceddu, dae sa fregula a is seadas

Sa Sardigna est famosa pro sa sua cucina, chi cumbinat sapores e ingredientes típicos de su Mediterràneu cun influenzas spagnolas, africanas e catalanas. Sa gastronomia sardìgnesca si basa principalmente in ingredientes de originè locale, comente su pesce, sa carne de pecora e de capra, su formaggio sempre de pecora e de capra, i productos de is cultivaziones locales, comente su cous cous, sa pasta fatta in casa e is legumes. 

 

Tra is piatti típicos sardos trovamus: su pane carasau, un tipo de pane sottile e croccante, realizatu cun farina de grano duro e cottu duas bènghidas in fornu, su culurgiones, de ravioli de pasta ripieni de formaggio, patàtes e menta, cottus in abbondante àgua salata e servidos cun salsa de pomodoro e pecorino, sa fregula, una pasta a base de semola de grano duro, chi est cottu in àgua bòliente e servida cun zuppe de pesce o verdura, su porceddu, un maialinu arròstu a su spieddu, sovente preparatu durant is festas e is celebratziones, su malloreddus, una pasta corta a forma de cilindru, sòlitmente condida cun sugo de salsìccia o agnellu, sa su coccoi prena, una especie de focaccia ripiena de formaggio, verdure o carne e sa pallotte cun cicciara, polpette de carne de agnello o capra, cottas in umidu cun verdure e piselli.

 

Tra is dessert non podimus non recordar is seadas, de frittèntas de pasta sfoglia ripiene de formaggio e miele, sòlitmente servidas caldas comente dessert e su Pane 'e saba, un dolce a base de farina de semola de grano duro, uva sultanina e spesies.

 

Su mirto: sa pianta cun profumu intensu e aromaticu

Ultimu, ma non pro importànzia, su miticu mirto: una pianta semperverde originària de sa Sardigna e de sa Corsica, conosciuta pro su suo profumu intensu e is sue bacche rubìs, utilizatu puru a scopu decorativu chi culinaruIs bacche de mirto si raccòldant a fine estate e utilizant pro preparare liquores, comente su famosu "Mirto sardò". Custu liquore est ottènnidu dae s’infusione de is bacche de mirto in alcol puru, e si servit sòlitamente comente digestivu o comente accompagnamentu a dolci. Su mirto est puru utilizatu in cucina pro insaporire carnes, pesces e verdure, bènghidu frescu chi essiccatu. In àteru, is fèddes de mirto si utilizant sovente pro aromatizzare su pane sardò "pane carasau" e pro preparare tisanas e infusi.

 

Ora chi as scobèrtu algunas curiosidade sobre sa Sardigna non ti resta chi assaggiare is suoi productos ed organizzare un magnificu viàggiu!

S&M  - autoreS&M
Ontdek
Misschien bent u ook geïnteresseerd in

We raden u aan veel plezier te hebben

 
Malloreddus 500 g
Corona Pastificio Artigianale
4,80
Aan winkelwagentje toevoegen
 
Fregula Sarda 500 g
Corona Pastificio Artigianale
5,60
Aan winkelwagentje toevoegen
 
Pecorino Monteterno 200 g
Murgia Formaggi Sardi
13,20
Aan winkelwagentje toevoegen
 
Cannonau di Sardegna DOC „Okila” 2017
Fratelli Pinna
18,30
Aan winkelwagentje toevoegen



Di seguito 8 di 854 recensioni di clienti Spaghetti & Mandolino

GC 5/5

Servizio clienti eccezionale, spedizione rapidissima e prodotti di ottima qualità. Ricomprerò sicuramente

Giulia Candian
C* 5/5

Perfetto!!!!! Grazie a voi!!!!!

Canciani
NC 5/5

La qualità sei prodotti è eccellente, la consegna è sempre puntuale.

Nadir Corbari
PW 5/5

Negozio fantastico e affidabile con prodotti di qualità. Consegna perfetta della spedizione.

Petr Wolf
P* 5/5

Molto contenta e grazie per la disponibilità

Parvati
E* 5/5

Ottimi prodotti che uso da molto tempo ed ogni tanto assaggio qualche altro formaggio di capra per variare la mia dieta.

Enzo
DM 5/5

Prompt efficient delivery of goods as ordered.

David Mc

4.9/5

Spaghetti & Mandolino ha ottenuto un punteggio medio di soddisfazione del cliente di 4.9 su 5 nelle ultime 100 recensioni

Scopri di più

Servizio in collaborazione con TrustCart che raccoglie e cataloga i feedback di utenti che hanno acquistato su Spaghetti & Mandolino

Alleen producten van uitstekende fabrikanten Meer dan 900 positieve recensies